Pădurile tropicale
Borneo.


De ce afectează biocombustibilii pădurea tropicală ?

De curând s-a manifestat un interes crescut cu privire la folosirea plantelor pe post de combustibil, pentru a înlocui combustibilii fosili, cum sunt benzina şi motorina, care duc la poluarea atmosferei, contribuind la încălzirea globală.

Aceşti combustibili din plante se produc, în general, din plante de cultură. Există două tipuri de biocombustibili: etanolul şi bio-dieselul. Etanolul se face din porumb şi trestie de zahăr, în vreme ce bio-dieselul se face din fructele palmierilor, soiei şi rapiţei.

Deşi biocombustibilii proveniţi din agricultură poluează mai puţin şi produc mai puţin gaz de seră decât combustibilii convenţionali, în practică, oamenii de ştiinţă au constatat că unii dintre ei generează probleme de mediu. Biocombustibilii afectează şi populaţia săracă. Motivul e mai ales economic.

În momentul în care recoltele tradiţionale sunt folosite pentru a produce energie, va exista o cerere tot mai mare de acest fel de recolte, lucru care se va zugrăvi şi în preţ. În timp ce preţurile mari îi vor avantaja pe unii fermieri, care vor primi mai mulţi bani pe recoltele lor, consumatorii vor avea mai mult de plătit pentru mâncare. În ţările sărace, unde populaţia are foarte puţini bani, aceasta înseamnă foamete. În 2007 şi 2008, în câteva ţări au fost făcute proteste şi revolte de către populaţia care nu-şi putea permite să plătească un preţ mai mare pe mâncare.

Preţurile ridicate pentru produsele agricole mai generează şi alte probleme. Pentru a profita cât mai mult de preţurile ridicate, fermierii din toată lumea transformă pământul în ferme. După ce în America de Nord şi Europa majoritatea suprafeţelor au fost transformate în teren arabil, agricultura se extinde şi în zonele tropicale, mai ales în Brazilia şi în Indonezia, unde există suprafeţe mari de teren bune de transformat în teren arabil. Singura problemă e că aceste suprafeţe sunt acoperite în principal de păduri tropicale. Când fermierii taie pădurea pentru a face ferme, copacii căzuţi eliberează bioxid de carbon şi alte gaze de seră în atmosferă, exact ca atunci când se arde combustibilul fosil. Distrugerea pădurilor tropicale dislocă populaţiile endemice şi distrug fauna. În concluzie, biocombustibilii au un impact semnificativ asupra mediului.

Unii biocombustibili sunt mai puţin periculoşi ca alţii. Când recoltele cresc pe terenuri arabile părăsite şi în zone neacoperite de ecosisteme naturale, au un impact mai mic asupra mediului, având în vedere că nu se folosesc fertilizanţi şi pesticide în exces. Pe viitor, noile tipuri de biocombustibili vor produce şi mai puţine emisii de gaz de seră, ajutând mediul. De exemplu, folosirea ierburilor naturale pentru producerea biocombustibililor în Statele Unite ale Americii vor creşte suprafaţa de producţie pentru biocombustibili şi vor genera mai puţină poluare decât etanolul provenit din porumb. În acelaşi timp, ierburile cresc fertilitatea solului şi nu seacă rezervele de apă.







Pădurile tropicale | PDF | Termeni şi condiţii | Fotografii | Engleză | Alte limbi | email

©2011 Rhett Butler