HrvatskiŠto je to prirodni krov?

U prašumi većina biljaka i životinja nije pronađenu na zemlji već na tim takozvanim prirodnim krovovima. Krov, koji se nalazi preko 2 metra iznad površine zemlje, je napravljen od gusto, preklapajućih grana i listova prašumskih stabla. Znanstvenici procjenjuju da 70-90% života u prašumi je pronađen među stablima, koja se smatraju najbogatijim staništem biljaka i životinja. Mnogo poznatih životinja kao što su: majmuni, žabe, gušteri, ptice, zmije i male mačke, žive u prirodnim krovovima.

Ekologija prirodnog krova ili plašta je jako drukčija od ekologije na dnu šume. Tijekom dana, prirodni krov je suši i topliji od drugih dijelova šume. Zbog toga biljke i životinje koje žive tamo su posebno prilagođeni životu između stabla. Kao npr. zbog količine listova u prašumi može vidljivost biti manja od pola metra, te zbog toga se mnoge životinje oslanjaju na glasne zvukove koji im omogućavaju komunikaciju. Praznine između stabla omogućavaju da neke životinje mogu letjeti, klizati ili skakati kako bi se mogli kretati na vrhu tih stabala.

Znanstvenici su bili jako dugo zainteresirani za proučavanje prirodnog krova tj. prašume ali zbog visine prašumskih stabala je to bilo nemoguće do nedavno. Danas postoje objekti sa mostovima od užeta, stepenice i tornjevi koji pomažu znanstvenicima da proučavaju tajne prašume i njihovog prirodnog krova.

Prirodni krov je samo jedan od nekoliko vertikalnih slojeva u prašumi. Pogledajte dijagrama na lijevoj strani kako bi vidjeli i druge slojeve (priča iznad, priča ispod, grm i šumsko dno).Prijevod sa engleskog na hrvatski omogućio Dean Barić
Praöume na Hrvatskom | Copyright | Fotografije | Praöume na Engleskom | U PDF-u

©2007 Rhett Butler