MagyarMI A LOMBKORONASZINT?

Az esőerdőben legtöbb növény és állat nem a gyepszinten él, hanem a lombkoronaszintnek nevezett levelekkel sűrűn átszőtt világban. A lombkoronaszint, mely 30 m magasságban is lehet, az esőerdő fáinak egymásba szövődő ágaiból és leveleiből áll. A tudósok úgy vélik, hogy az esőerdei élet 70-90 százaléka a fákon van, mely a növények és állatok számára a legbőségesebb élőhely. A jól ismert állatok közül sokan a lombkoronaszintben élnek, beleértve a majmot, békát, gyíkot, madarat, kígyót, csigát, lajhárt és vadmacskát.

A lombkoronaszint közege lényegesen különbözik a gyepszint közegétől. Napközben a lombkoronaszint szárazabb és forróbb, mint az erdő többi része és az itteni növények és állatok különösen alkalmasak a fákon való életre. Például, mivel a levelek sokasága és sűrűsége a lombkoronaszintben csak néhány méterre enged ellátni, az állatok közül sokan hangos hívásokkal, érzelgős dalolással kommunikálnak. A fák közti rések miatt a lombkoronaszint egyes állatai repülve, csúszva vagy ugrálva közlekednek a fák tetején.

A tudósok régota szeretnék tanulmányozni a lombkoronaszintet, de a fák magassága miatt a kutatás mindezidáig nehézkes volt. Ma már léteznek különleges felszerelések kötélhídakkal, létrákkal és tornyokkal, melyek segítik a tudósokat a lombkoronaszint titkainak felfedezésében.

A lombkoronaszint csak egy az esőerdő több, függőleges szintje közül. A bal oldalon levő ábrán láthatod a többi szintet is (felső lombkoronaszint, alsó lombkoronaszint, cserjeszint és gyepszint).
A honlap tartalmának szerzője, hacsak nincs másképp jelezve, Rhett Butler. Magyarra fordította Parajdi Rózsa
Trópusi esőerdők | Szerzői jog | Angol | PDF

©2008 Rhett Butler