MagyarESŐERDEI EMBEREK

A trópusi esőerdő törzsi emberek otthona, akik környezetükre támaszkodnak élelemért, menedékért és gyógyszerekért. Ma nagyon kevés esőerdei ember él hagyományai szerint; legtöbbjüket kiszorították a telepesek vagy a kormányzatok kényszerítették őket arra, hogy életmódjukat feladják.

A megmaradt esőerdei emberek közül az Amazonasban élnek a legnagyobb közösségek, de a modern világ rájuk is hatással van. Bár a hagyományos vadászatot és gyűjtögetést az erdőben végzik, legtöbb amerindián (így nevezzük őket) növénytermesztéssel foglalkozik (banán, manióka, rizs), nyugati javakat használ (fémedények, lábasok, eszközök) és rendszeresen élelmet és javakat visz piaci eladásra a közeli városokba. Mégis nagyon sokat tanulhatunk tőlük az esőerdőről. Páratlan tudással rendelkeznek a betegségeket gyógyító növényekről és mélyen ismerik az Amazonas működédét, élővilágát.

Az Afrikában élő erdei őslakosokat pigmeusoknak is nevezzük. A legmagasabb pigmeusok, a mbuti népcsoport tagjai, alig érik el a 150 cm-t. Alacsony termetüknek köszönhetően hatékonyabban tudnak mozogni az erdőben, mint a magasabb emberek.
A honlap tartalmának szerzője, hacsak nincs másképp jelezve, Rhett Butler. Magyarra fordította Parajdi Rózsa
Trópusi esőerdők | Szerzői jog | Angol | PDF

©2008 Rhett Butler