MagyarFAKITERMELÉS AZ ESŐERDŐBEN

Az esőerdő pusztulásának egyik fő oka a fakitermelés. Sokféle fát, melyeket bútor- és padlókészítésre, illetve építkezésre használnak, afrikai, ázsiai és dél-amerikai esőerdőkből termelnek ki. A nyugati országokban élő emberek bizonyos fatermékek megvásárlásával direkt módon hozzájárulnak az esőerdő pusztulásához.

Bár a fakitermelést környetzetkímélő módon is el lehet végezni, az esőerdőben történő fakitermelés többsége nagyon romboló. A nagy fákat kivágják és végighúzzák az erdőn, míg a bekötő utak elérhetővé teszik az erdő félreeső részeit a szegény gazdálkodók számára mezőgazdasági tevékenységek folytatására. Afrikában a fakitermelő munkások gyakran "bozóthúst" esznek a fehérje miatt. A vadon élő állatokat: gorillát, őzet, csimpánzot vadásznak étkezés céljából..

A kutatások kimutatták, hogy azokban az erdőkben, ahol a kitermelés zajlik, a fajok száma jóval alacsonyabb, mint az érintetlen esőerdőkben. Sok esőerdei állat a megváltozott környezetben nem képes a túlélésre.

A helyi lakosok többnyire az esőerdei fákat használják tüzifa és építőanyag készítéséhez. A múltban ez nem volt káros hatással az ökoszisztémára. Mindamellett, mára a nagyszámú lakossággal rendelkező területeken pusztán a fát gyűjtő emberek roppant nagy károkat tudnak okozni. Például, a közép-afrikai (Ruanda és Kongói Dem. Közt.) menekülttáborok körüli erdőket egyes helyeken gyakorlatilag megfosztották az összes fától.
A honlap tartalmának szerzője, hacsak nincs másképp jelezve, Rhett Butler. Magyarra fordította Parajdi Rózsa
Trópusi esőerdők | Szerzői jog | Angol | PDF

©2008 Rhett Butler