MagyarMIÉRT ROSSZ A BIOÜZEMANYAG AZ ESŐERDŐNEK?

Nemrég megnőtt az érdeklődés aziránt, hogy növényi üzemanyaggal helyettesítsék az eddig kőolajból nyert benzint és gázolajt, mivel ezek üvegházhatású gázokat bocsátanak az atmoszférába, ami melegíti a Földet.

Ezeket a növényi alapú üzemanyagokat, melyeket bioüzemanyagoknak nevezünk, általában mezőgazdasági termésből nyerik. A bioüzemanyagnak két fő típusa létezik: etanol és biodízel. Az etanolt általában kukoricából és cukornádból készítik, míg a biodízelt pálmafák gyümölcséből, szójababból és repcéből.

Bár a mezőgazdasági termésből nyert bioüzemanyagok kevesebb szennyeződést és üvegházhatású gázt idéznek elő, mint a kőolajból nyert üzemanyagok, a tudósok úgy vélik, hogy gyakorlatban egyesek környezetvédelmi problémákat okoznak. A bioüzemanyagok árthatnak a szegényeknek is. Ennek nagyrészt gazdasági okai vannak.

Most, hogy a hagyományos élelemnek szánt terméseket energiatermelésre használják, megnőtt a kereslet ezekre a termésekre, ami az árak növekedéséhez vezet. Bár a magasabb árak kedvezőek egyes gazdálkodóknak, akik több pénzt kapnak a termésért, a fogyasztók többet kell fizessenek az élelemért. Ez azt jelenti, hogy a szegény országokban, ahol az embereknek nagyon kevés pénzük van, sokan éheznek. 2007-ben és 2008-ban egyes országokban tüntettek és lázadoztak azok az emberek, akik nem tudják megfizetni a megdrágult élelmiszert.

A termés drágulása egyéb problémákat is okoz. Hogy kihasználhassák a magasabb árakat, gazdálkodók a világ minden táján növénytermesztésre váltják a földet. Mivel Észak-Amerika és Európa földjeinek nagyrészét már gazdálkodásra használják, a mezőgazdaság a trópusok irányába terjeszkedik, különösen Brazília és Indonézia felé, ahol még vannak óriási, gazdálkodásra alkalmas területek. A baj az, hogy ezeknek a területeknek egyrészét jelenleg trópusi esőerdők borítják. Amikor gazdaságért és farmokért a gazdálkodók kiírtják az esőerdőt, a kivágott fák szén-dioxidot és más üvegházhatású gázokat bocsátanak ki az atmoszférába (akárcsak a fosszilis üzemanyagok égés közben). Továbbá, az esőerdők kiírtása kiszorítja a bennszülött népeket és elpusztítja az élővilágot. Következésképpen, a bioüzemanyagok környezeti hatása jelentős.

Egyes bioüzemanyagok kevésbé rosszak másoknál. Amikor elhagyatott mezőgazdasági területeken és olyan helyeken történik a termesztés, ahol nincs természetes ökoszisztéma, akkor ez kevesebb hatást gyakorol a környezetre, feltéve ha a műtrágyázást és a rovarírtószerek használatát nem viszik túlzásba. A jövöben újfajta bioüzemanyagok még kevesebb üvegházhatású gázt fognak kibocsátani, ami valóban hasznos lehet majd a környezetnek. Például, az Egyesült Államokban az ősgyep használata a bioüzemanyag termelésben nagyobb terméshozamot eredményezhet és kevesebb szennyeződést idézne elő, mint a kukorica alapú etanol. Ugyanakkor az ősgyep fokozhatja a talaj termékenységét és nem borítja fel annak vízháztartását.
A honlap tartalmának szerzője, hacsak nincs másképp jelezve, Rhett Butler. Magyarra fordította Parajdi Rózsa
Trópusi esőerdők | Szerzői jog | Angol | PDF

©2008 Rhett Butler