MagyarHOZZUNK LÉTRE PARKOKAT, MELYEK MEGVÉDIK AZ ESŐERDŐT ÉS A VADVILÁGOT

Védett területek, mint például nemzeti parkok létrehozása nagyszerű módja az esőerdő és más ökoszisztémák megmentésének. A védett terület olyan hely, mely környezeti vagy kulturális értékei miatt védelmet kap. Általában a védett területek a kormány vezetése alatt állnak és erdőőrök biztosítják a park szabályainak érvényre jutását és megakadályozzák a vadászatot, fák kivágását és más törvényellenes tevékenységek végrehajtását.

Ma a legveszélyeztetettebb fajok közül sokaknak a parkok nyújtanak védelmet. Az olyan állatok, mint a panda csak védett területen találhatók.

A védett területek a helyi lakosság támogatásával a legsikeresebbek. Ha a helyi lakosok törődnek a parkkal, létrehozhatnak egy "közösségi figyelőt", ami megvédi a parkot a törvényellenes fakitermeléstől és az orvvadászattól.

Az esőerdők védelmének egy hatékony módja az, ha bevonjuk a bennszülött embereket a park vezetésébe. A bennszülöttek többet tudnak az erdőről, mint bárki más és érdekükben áll oltalmazni ezt a termékeny ökoszisztémát, mely ellátja őket élelemmel, menedékkel és tiszta vízzel. A kutatások alapján az derült ki, hogy egyes esetekben a "bennszülött rezervátumok" tulajdonképpen jobb védelmet nyújthatnak az amazonasi esőerdőknek, mint a "nemzeti parkok".

A parkok ugyanakkor segíthetik az esőerdő országainak gazdaságát azáltal, hogy odavonzzák a külföldi turistákat, akik belépőt fizetnek, helyi idegenvezetőt bérelnek és helyi kézműves tárgyakat, mint például kosarat, pólót és gyöngykarperecet vásárolnak.
A honlap tartalmának szerzője, hacsak nincs másképp jelezve, Rhett Butler. Magyarra fordította Parajdi Rózsa
Trópusi esőerdők | Szerzői jog | Angol | PDF

©2008 Rhett Butler