NorskHVA ER TREKRONENE?

De fleste planter og dyrearter i regnskogen finnes ikke på bakken, men i den frodige verdenen i tretoppene, som heter trekronen. Trekronene, som kan være over 30 meter over bakken, består av overlappende grener og blader fra trærne i regnskogen. Forskere har regnet ut at 70-90% av alt liv i regnskogen finnes i trærne, noe som gjør dette et sted rikt på både dyre- og planteliv. Mange velkjente dyr, som aper, frosker, firfirsler, fugler, slanger, dovendyr og kattedyr lever i disse trekronene.

Miljøet i trekronene er veldig forskjellig fra miljøet på bakken i regnskogen. I løpet av dagen er trekronene tørrere og varmere enn andre deler av skogen, og plantene og dyrene som bor der er spesielt tilpasset livet i trærne. For eksempel, fordi mengden av blader i trekronene kan gjøre det vanskelig å se mer enn noen få meter foran seg, bruker mange dyr høye skrik eller synging for å kunne kommunisere med hverandre. Mellomrom mellom trærne gjør at noen av dyrene flyr, glir igjennom luften, eller hopper for å komme seg frem.

Forskere har lenge vært interesserte i å studere trekronene, men på grunn av høyden på trærne i regnskogen har forskning vært vanskelig inntil nylig. I dag er det spesielle steder med taustiger, taubroer og tårn som gjør det mulig for forskerne å lære seg hemmelighetene blant trekronene.

Trekronene er ett av flere horisontale lag i regnskogen. Ta en titt på diagrammet til venstre for å se de andre lagene (Overtaket, Undertaket, kvistlag og skoggulvet.)
Oversetter: MATTI RICHOUX [rainforest.no]; forfatter: Rhett A. Butler


Norsk | Lovverk | Fotos | Engelsk | PDF

©2007 Rhett Butler