Norsk



FOLK I REGNSKOGEN

Tropiske regnskoger er hjem til urfolk som er avhengige av skogens mat, ly og medisiner. I dag er det veldig få skogfolk som lever i tradisjonelle kår; flesteparten har blitt omplassert av mennesker utenfor skogen, eller har blitt tvunget til å gi opp deres livsstil av regjeringer.

Amazonas er hjemmet til flesteparten av de gjenlevende urfolk i regnskogen, selv om også disse menneskene har blitt påvirket av den moderne verden. Selv om de fleste indianerne, fortsatt bruker regnskogen til tradisjonell jakt og innsamling, bruker de også skogen til å gro åkre med bananer, manioc og ris. Til dette bruker de vestlige oppfinnelser som metallgryter, stekepanner og bestikk, og tar regelmessige turer til byer og landsbyer for å selge mat og varer på markedet. Disse menneskene kan fortsatt lære oss mye om regnskogen. Deres kunnskap om medisinske planter brukt til å behandle sykdom er uten sidestykke, og de har mye forståelse for økologien i regnskogen i Amazonas.

I Afrika finnes det innfødte mennesker som blir kalt pygmeer. De høyeste av disse menneskene, som kalles Mbuti, er ikke høyere enn drøyt 160 cm. Deres mindre kroppsbygning gjør det mulig for dem å bevege seg igjennom regnskogen lettere enn høyere mennesker.




Oversetter: MATTI RICHOUX [rainforest.no]; forfatter: Rhett A. Butler


Norsk | Lovverk | Fotos | Engelsk | PDF

©2007 Rhett Butler