Pădurile tropicale


Ce este coronamentul ?

În pădurea tropicală viaţa nu se desfăşoară în principal pe sol, ci printre frunzele ce formează coronamentul. Acesta, care se poate găsi la peste 30 m deasupra solului, este alcătuit din întrepătrunderea ramurilor şi a frunzelor copacilor. Oamenii de ştiinţă estimează că 70-90% din vieţuitoarele din pădurea tropicală trăiesc în copaci, făcând din acesta cel mai bogat habitat pentru viaţa plantelor şi a animalelor. În coronament se găsesc multe animale cunoscute, cum ar fi maimuţele, brotacii, şopârlele, păsările, şerpii, leneşii şi felinele mici.

Viaţa din coronament e diferită de cea de pe sol. În timpul zilei, în coronament e mai uscat şi mai cald decât în alte părţi ale pădurii. Plantele şi animalele care trăiesc acolo sunt adaptate pentru viaţa în copaci. De exemplu, din cauza frunzelor, vizibilitatea în coronament e mai mică de câţiva metri, de aceea multe dintre animale folosesc strigăte puternice sau triluri pentru comunicare. Datorită spaţiilor dintre copaci, unele din aceste animale zboară, planează sau sar pentru a se deplasa pe vârfurile copacilor.

Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi de multă vreme să studieze coronamentul, dar, din cauza înălţimii copacilor din pădurea tropicală, până de curând aceasta a rămas o întreprindere dificilă. Azi se folosesc echipamente speciale: punţi de frânghie, scări şi turnuri care îi ajută pe oamenii de ştiinţă să descopere secretele coronamentului.

Coronamentul e doar unul dintre straturile verticale ale pădurii tropicale. Priviţi diagrama din stânga să le vedeţi pe celelalte: etajul de sus, etajul de jos, tufişurile şi solul pădurii.
Canopy tower at Posada Amazonas
Canopy tower at Posada Amazonas-->

Hanging birdges canopy walkwayCanopy bridge


Danum Valley canopy walkway


Danum Valley canopy walkway
Pădurile tropicale | PDF | Termeni şi condiţii | Fotografii | Engleză | Alte limbi | email

©2011 Rhett Butler