|
|
Madagascar
|
De ce au pădurile tropicale atât de multe plante şi animale ?
Pădurile tropicale susţin cea mai mare diversitate de vieţuitoare de pe Terra. Deşi acoperă sub 2% din suprafaţa Pământului, găzduiesc peste 50% din plantele şi animalele de pe Pământ. Iată câteva exemple de bogăţie a pădurilor tropicale:
- în pădurile tropicale se găsesc 170.000 dintre cele 250.000 de specii de plante cunoscute;
- în Statele Unite ale Americii se găsesc 81 de specii de broaşte, pe când în Madagascar, care e mai mic decât Texasul, există 300 de specii;
- În Europa se găsesc 321 de specii de fluturi, pe când o rezervaţie din pădurea tropicală peruană are 1300 de specii;
Pădurea tropicală abundă în specii de plante şi de animale din următoarele motive:
- Climatul: fiind situate la tropice, beneficiază de multă lumină solară. Aceasta este transformată în energie de către plante prin fotosinteză. Fiind multă lumină solară, aceasta înseamnă multă energie care se depozitează în plante, care sunt, mai apoi, mâncate de animale. Existând hrană la dispoziţie, există şi multe specii de plante şi de animale.
- Coronamentul: structurile care îl alcătuiesc conferă loc de creştere pentru plante şi animale. Coronamentul oferă surse de hrană, adăpost şi locuri de ascunziş, favorizând alte tipuri de interacţiuni între diferitele specii. De exemplu, în coronament există planta numită Bromelia care depozitează apa în frunzele ei. Brotacii folosesc aceste buzunare pline cu apă pentru vânătoare şi pentru a-şi depune ouăle.
|