Pădurile tropicale
Madagascar.


Exploatarea lemnului în pădurea tropicală

Una din cele mai importante cauze ale distrugerii pădurilor tropicale este exploatarea forestieră. Multe tipuri de cherestea folosite pentru mobilă, duşumele şi în construcţii provin din exploatări din pădurile tropicale africane, asiatice şi din America de Sud. Cumpărând anumite produse din lemn, locuitorii din Statele Unite contribuie direct la distrugerea pădurilor tropicale.

Deşi exploatările forestiere pot fi controlate într-o manieră care să permită reducerea impactului asupra mediului, majoritatea acestora produc mari distrugeri pădurii tropicale. Se taie copaci mari, care sunt transportaţi prin pădure, iar drumurile de acces transformă zone izolate de pădure în loturi agricole pentru fermierii săraci. În Africa, muncitorii din exploatările forestiere vânează, să-şi asigure necesarul de hrană. Vânează gorile, căprioare şi cimpanzei pe care le mănâncă.

Cercetările au demonstrat că numărul speciilor din pădurile exploatate e mult mai mic decât al celor din pădurile virgine. Multe animale din pădurile tropicale nu pot supravieţui în condiţiile modificării mediului.

Localnicii culeg lemne din pădurea tropicală pentru foc şi ca material de construcţie. În trecut, aceste practici nu distrugeau ecosistemul. Însă astăzi, în zonele cu populaţii dense umane, numărul celor care exploatează lemnul dintr-o zonă dată e foarte mare. De exemplu, pădurile din jurul taberelor de refugiaţi din Africa Centrală (Rwanda şi Congo) au fost defrişate complet în anumite regiuni.






Pădurile tropicale | PDF | Termeni şi condiţii | Fotografii | Engleză | Alte limbi | email

©2011 Rhett Butler