Nederlandse



Wat is de kroonsluiting?

In het regenwoud bestaat het meeste plant- en dierenleven niet op de grond maar in de bladerenwereld die „canopy“ (kroonsluiting)genoemd word. Die kroonsluiting kan 30m vanaf de bodem zijn en word gemaakt door overlappende takken en bladeren van de regenwoudbomen. Wetenschappers schatten, dat 70-90% van het leven in de regenwouden in de bomen plaats vindt, hiermee zijn deze de rijkste leefruimte voor plant- en dierenleven. Veel bekende dieren zoals apen, kikkers, hagedissen, vogels, slangen, luiaarden en kleine katten kun je in de kroonsluiting vinden.

De omgeving van de kroonsluiting verschilt zeer met de omgeving van de bosgrond. Overdag is de kroonsluiting droger en heter dan andere delen van het bos en die planten en dieren die erin leven zijn speciaal aangepast op het leven in de bomen. Bijvoorbeeld omdat het moeilijk kan zijn verder dan een paar meter te kijken in de boomkruin, omdat er zo veel bladeren zijn, vertrouwen veel kroonsluiting’s dieren op luide roepen of lyrische liedjes voor hun communicatie. Bij de gaten tussen bomen kun je ook zien dat sommige kroonsluiting’s dieren kunnen vliegen, glijden of springen om zich in de boomtoppen te kunnen voortbewegen.

Wetenschappers zijn al langer geïnteresseerd om de kroonsluitingen te bestuderen, maar omdat de regenwoudbomen zo hoog zijn was onderzoek tot kortgeleden erg moeilijk. Vandaag de dag zijn er speciale constructies met touwbruggen, touwladders en torens om wetenschappers te helpen het geheim van de boomkruinen te bestuderen.

De kroonsluiting is maar een van de verticale lagen in het regenwoud. Bekijk het diagram links om de andere lagen te zien. (de hoogste etage, de onderbeplanting, het struikenlaagje, en het bosbodem).



Vertaald naar het Nederlands door Daniela Friebe




Nederlands | Over | Engels

©2009 Rhett Butler