NederlandseHoutwinning en bouwhout oogst in regenwouden

Een van de leidende reden van regenwoudvernietiging is houtwinning. Veel boomsoorten die voor meubelen en bodem bedekking en constructies gebruikt worden uit het tropische regenwoud zijn in Afrika, Azië en Zuid Amerika geoogst. Met het kopen van bepaalde houtproducten dragen mensen in plaatsen zoals de Verenigde Staten (of Europa) direct aan de vernietiging van de regenwouden bij. Terwijl houtwinning op een bepaalde manier uitgevoerd kan worden, in die de vernietiging van de omgeving verminderd, is de meeste houtwinning in de regenwouden erg vernietigend. Hoge bomen worden afgekapt en door het bos gesleept, terwijl toegangswegen afgelegen gebieden openen voor arme boeren voor de landbouw. In Afrika zijn houtwinning medewerkers vaak afhankelijk van „bush meat“ (bos vlees) voor eiwit. Ze jagen op dieren zoals gorilla’s en herten en chimpansees, voor hun voedsel.

Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal soorten dat je in de regenwouden terug kan vinden waar houtwinning gedaan wordt veel lager is dan die, die je in onaangetaste oorspronkelijke regenwouden terug kan vinden. Veel regenwoud dieren kunnen niet overleven in de veranderde omgeving.

Lokale mensen zijn vaak afhankelijk om hout te oogsten van de regenwouden voor vuurhout en bouw materialen. In het verleden waren zulke praktijken niet bijzonder vernietigend voor het ecosysteem. Maar tegenwordig kan het spreiden van mensen, die hout van een regenwoudgebied gaan verzamelen, in gebieden met grote mensen bevolkingen extreem vernietigend zijn. Bvb. de bossen rond de vluchteling kampen in Centraal Afrika (Rwanda en Congo) zijn praktisch van alle bomen beroofd in sommige gebieden.Vertaald naar het Nederlands door Daniela Friebe
Nederlands | Over | Engels

©2009 Rhett Butler