NederlandseWaarom zijn bio brandstoffen slecht voor de regenwouden?

De laatste tijd was er veel interesse om planten als brandstof in plaats van fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel te gebruiken, die bijdragen aan de broeikasgassen in de atmosfeer, en ons planeet verwarmen.

Deze op planten gebaseerde brandstoffen, ook biobrandstoffen genoemd, worden geproduceerd van gewassen. Er zijn 2 hoofdtypes van bio brandstof: ethanol en biodiesel. Ethanol wordt gemaakt van maïs en suikerriet, terwijl biodiesel van de palmboomvruchten, sojabonen en canola (raapzaadjes) gemaakt wordt.

Terwijl biobrandstoffen die van landbouw velden geproduceerd worden minder vervuiling en broeikasgas uitstralingen opwekken kunnen dan gewone fossiele brandstoffen, vinden wetenschappers in de praktijk dat sommige toch wel milieu problemen veroorzaken. Biobrandstoffen kunnen ook de arme mensen schaden uit hoofdzakelijk economische reden.

Nu dat er gewone gewassen voor gebruikt worden om energie te produceren, is er een verhoogde vraag naar deze producten, dat zich dus weer in hogere prijzen weerspiegeld. Terwijl hogere prijzen goed zouden kunnen zijn voor sommige boeren, die nu meer geld krijgen om hun producten aan te planten, moeten consumenten meer voor levensmiddelen uit geven. In arme landen, waar mensen zeer weinig geld hebben, betekend dat, dat veel mensen honger lijden. In 2007 en 2008 waren in sommige landen protesten en opstanden van mensen die het niet meer veroorloven konden hogere prijzen voor eten te betalen.

Hogere prijzen voor gewassen veroorzaakt ook andere problemen. Om van de hogere prijzen een voordeel voor zich te krijgen, graven boeren over de hele wereld land voor levensmiddelproductie om. In Noord Amerika en Europa wordt al het meeste land voor de landbouw gebruikt, landbouw spreid zich ook in tropische plaatsen, speciaal in Brazilië en Indonesië uit. Het problem is dat een deel van dit land tegenwordig van regenwoud bedekt is. Als boeren het regenwoud afkappen om boerderijen en ranches erop te maken, laten de dode bomen CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer vrij (zoals of je fossiele brandstoffen verbrand.). Verder worden door de vernietiging van het regenwoud inheemse mensen verplaatst en dieren- en plantenleven gedood. Om deze redenen hebben biobrandstoffen dus een behoorlijke invloed op het milieu.

Sommige biologische brandstoffen zijn minder slecht dan andere. Als gewassen op verlaten landbouwvelden aangebouwd worden en in gebieden die niet van nature ecosystemen bedekt worden, kunnen deze een lage inslag op het milieu hebben, indien niet te veel mest en pesticide gebruikt word. In de toekomst gaan nieuwe soorten van biobrandstoffen minder broeikasgas uitstralingen produceren en kunnen zelfs het milieu helpen. Bvb het gebruik van natuurlijke grassen voor de biobrandstof productie in de Verenigde Staten zou hogere biobrandstof oogsten kunnen leveren en minder verontreiniging veroorzaken dan op maïs gebaseerde ethanol. Terzelfder tijd kunnen de grassen de bodemvruchtbaarheid verhogen en droogt de grondwaterspiegel niet uit.Vertaald naar het Nederlands door Daniela Friebe
Nederlands | Over | Engels

©2009 Rhett Butler