NederlandseWat jij thuis kan doen om het milieu te helpen

Er zijn verschillende dingen die jij kan doen om jouw invloed op het milieu te verminderen.
 • Eet minder rund- en varkensvlees. Vis en pluimveevlees hebben minder invloed op het milieu. Terwijl andere eiwitbronnen incl. noten en biosoja zelf nog minder schadelijk zijn voor de planeet. (Dit is de originele tekst, maar Rhett had met de tijd van het schrijven er nog niet aan gedacht dit stukje omvattender te moeten schrijven: De beste optie zou zijn om weinig vlees te eten, maar vooral rund en schapenvlees weinig te eten, omdat deze dieren veel methaangas produceren bij het verteren van hun voedsel. Het methaangas wat koeien uitstoten is 23x erger als de CO2 die uit de auto komt, het kan dus gezegd worden, dat het schadelijker voor het milieu is een biefstuk te eten dan auto te rijden. Ook kost het 10 kg voer om 1 kg vlees te maken wat net hetzelfde is als een 50 km autorit. Maar dat is nog niet alles. Er worden bvb. in Brazilië dagelijks honderden vierkante kilometers regenwoud vernietigd, meestal neer gebrand, om er runderen te laten lopen voor onze vlees productie, of nog erger, regenwoud neer gebrand voor de soja plantages, voor het voer van de runderen (of onze biodiesel). Dus elk kilo vlees is heel kostbaar in de productie, maar zo goedkoop in de winkel, het is schandalijk!! Verder zou in de toekomst wijs over na gedacht moeten worden, welk vlees of vis überhaupt nog gegeten mag worden. Massa industrie roeit de dieren in het wild, bvb. de meeste vissen, uit en dan kunnen niet alleen wij de vissen niet meer eten, maar ook de wilddieren zoals vogels, die er van leven niet! Ook de pluimvee massa-industrie verspreidt alsmaar ziekten over de vogels in de hele wereld, waaronder wij ook lijden zoals met de “avian influenza” een aantal jaren geleden. Wij, in de rijkere ontwikkelde landen van deze wereld, hebben alle mogelijkheden om de dingen die wij kopen en eten te kiezen, wij beïnvloeden met onze koopbeslissingen, wat naar ons word ingevoerd, daarom is het heel belangrijk dat wij leren de juiste beslissingen te maken in het omgaan met de wereld, op die we allemaal leven.
 • denk na over de verpakking voor dat je producten koopt. Enkel ingewikkelde snoepjes veroorzaken een hoop afval terwijl fruit en groenten gezonder zijn en minder afval betekenen.
 • koop geen fckw spraybussen en ook geen andere met broeikasgassen, omdat ze allemaal schadelijk voor de ozonlaag zijn, er zijn voldoende fckw vrije spraybussen of nog beter: pumpsprays verkrijgbaar.(zie de blauwe engel)
 • de blauwe engel staat op verschillende producten die goed gekeurd zijn voor milieu vriendelijke gebruik, op houtproducten vind je tegenwoordig het fsc teken, wat inhoudt dat dit hout uit bossen komt, die herbeplant worden, en niet het regenwoud vernietiging verder ondersteunen.
 • knip het licht uit als je het niet gebruikt en als het lampje uitgebrand is vervang het met een energiesparende lamp.
 • verspil geen water.(Er kan ook energie besparend gewassen worden, vaatwasser, wasmachine met speciale programma’s en zuinig wasmiddel)
 • recycle wat mogelijk is
 • stimuleer je ouders om brandstofarme auto’s te rijden en het huis niet te oververwarmen.
 • laat jou dieren niet vrij, ze zijn niet meer wild. Voordat je een huisdier koopt, moet je zeker zijn dat je er ook klaar voor bent om voor het dier te zorgen. Een dier hebben is een verantwoordlijkheid ten alle tijden.
Dingen die jij direct kan doen om de regenwoud te redden:
 • Koop geen producten die van wilddieren/huiden gemaakt zijn.
 • Koop geen exotische dieren die uit het wild gehaald zijn. Je kan dierenwinkels vragen of de dieren uit het wild zijn of in gevangenschap gefokt zijn. In het gevangenschap gefokkde dieren zijn meer milieu vriendlijk.
 • Koop recycled papier.
 • Koop geen houtproducten van Indonesië, Maleisië, Brazilië of Afrika, tenzij je weet dat ze van eco vriendelijke leveranciers af komen. Een goede manier om eruit te vinden of hout regenwoud vriendelijk is, is een certificatie label. Een voorbeeld van een certificatie label is: "FSC-certified" wat betekend, dat hout van houdbaar beheerde bossen komt.
 • Leer meer over regenwouden en de planten en dieren die erin leven. Vertel je ouders en vrienden waarom regenwouden belangrijk zijn.

Vertaald naar het Nederlands door Daniela Friebe
Nederlands | Over | Engels

©2009 Rhett Butler