Trooppiset kalat: Johdanto 

Trooppiset kalat

 Makeanveden akvaario
 Alkulause
 Johdanto
 Anatomia
 Akvaario
 Sisustus
 Käyttöönotto
 Kasvien hoito
 Kalatautien hoito
 Taudit
 Kasvattaminen kalastaa
 EnglanniksiJOHDANTO

JOHDANTO

Kalojen pito vankeudessa on ollut ihmisen tapana aina esihistorialliselta ajalta alkaen. Jo muinaisten egyptiläisten tiedetään kasvattaneen kaloja paitsi ruoaksi, myös ajanvietteenä. Hieroglyfikirjoituksista selviää, että useimmiten kasvatettiin niilinahvenia (Tilapia) sekä norsukaloja (Mormyridae).

Kultakaloja on jalostettu Kiinassa ainakin 10. vuosisadalta lähtien. Kultakala tuotiin kuitenkin Eurooppaan vasta n. vuonna 1791. Vuonna 1853 perusti Lontoon eläintieteellinen yhdistys yleisölle tarkoitetun akvaarion, jossa esiteltiin kalalajeja. Vuoteen 1864 mennessä oli akvaarioita avattu jo Pariisissa ja Hampurissa. Näissä akvaarioissa esiteltiin lähinnä paikallisia kaloja, joita voitiin pyytää läheisistä joista ja järvistä. Vuonna 1869 tuotiin Aasiasta ensimmäinen "trooppinen" kala, paratiisikala (Macropodus opercularis). Siitä lähtien on "trooppisten" kalalajien kauppa yleistynyt jatkuvasti kaikkialla maailmassa.

Alkuaikoina lämmitettiin trooppisia akvaarioita avoliekillä, mikä on vaarallinen ja tehoton lämmitystapa. Suodattimet olivat suuria, meluisia ja kalliita. Vesikemiaa ymmärrettiin huonosti, eikä hyviä vedenkäsittelylaitteita ollut. Kalat kärsivät yksipuolisesta ruokavaliosta. Saatavana oli vain harvoja kalalajeja, ja niistäkin vain muutamat olivat hyvin dokumentoituja. Akvaarioharrastajien oli vaikeaa löytää luotettavaa tietoa kalojen koosta, syöttämisestä, hoidosta ja sosiaalisesta käyttäytymisestä. Lähes kaikki kalat olivat luonnosta pyydettyjä, vain harvat olivat lisääntyneet vankeudessa. Kuolleisuus kuljetusten aikana oli korkea, mikä lisäsi entisestään harrastuksen kalleutta. Trooppisten kalojen kasvatusta pidettiinkin vain rikkaiden ja tieteestä kiinnostuneiden harrastuksena. Tämän päivän akvaariotekniikka on kehittynyttä ja kalojen hoito on paljon helpompaa.

Nykyisin kasvatetaan suurin osa akvaariokaloista Aasiassa, vaikka myös Floridassa kasvatetaan huomattavia määriä. Näillä vankeudessa kasvatetuilla lajeilla on useita etuja villinä pyydettyjen kalojen suhteen. Niitä on jatkuvasti saatavissa, niissä on vähemmän parasiitteja, ne tulevat halvemmiksi ja ne ovat yleensä kestävämpiä. Haittana on, että sisäsiittoiset sukupolvet eivät ole niin värikkäitä ja niiden evät ovat pienempiä kuin villeillä kaloilla, jollei kasvatus ole tapahtunut selektiivisen jalostuksen avulla.

Akvaarioharrastus yleistyy jatkuvasti, vaikka tietokoneelle on jo saatavana akvaariosimulaattoreita, joiden avulla harrastelija voi hoitaa kaloja edes käsiään kastelematta. Harrastuksen lisääntyvä suosio johtuu lisääntyvästä ympäristötietoisuudesta, suuresta kalalajien määrästä sekä kalojen hoidon suhteellisesta helppoudesta. Kalat ovat lemmikkejä, joiden hoito on yksinkertaista ja akvaario voi olla kaunis yksityiskohta sisustuksessa. Akvaarion hoito on hauska ja rentouttava harrastus kaikenikäisille.

Translated by Rahola Ltd.©2008 mongabay.com