Akvaariokalojen poikaskasvatus 

Trooppiset kalat

 Makeanveden akvaario
 Alkulause
 Johdanto
 Anatomia
 Akvaario
 Sisustus
 Käyttöönotto
 Kasvien hoito
 Kalatautien hoito
 Taudit
 Kasvattaminen kalastaa
 Englanniksi






AKVAARIOKALOJEN POIKASKASVATUKSESTA


Akvaariokalojen poikaskasvatus on askel akvaristin t‰ydellisyytt‰ kohti. Kun havaitaan kalojen viihtyv‰n niin hyvin, ett‰ ne kutevat, noviisikin tiet‰‰, ett‰ kannattaa yritt‰‰ jotain viel‰ haasteellisempaa. Kalojen lis‰‰miseksi on tavallisesti osattava erottaa kalojen sukupuoli ja luoda olosuhteet sopiviksi kutemiselle. Merkitse aina muistiin kaikki onnistumiset ja ep‰onnistumiset!


Kalojen sukupuoli

Kalan sukupuolen m‰‰rittely on hoitajalle t‰rke‰‰. Useimmat kalat ovat joko seksuaaliesti dimorfisia eli kaksimuotoisia tai isomorfisia eli samanmuotoisia. Dimorfisissa kaloissa ovat sukupuolet kesken‰‰n erilaisia. Ensisijaiset erot ovat esim. erimuotoiset sukuelimet, ja toissijaiset erot n‰kyv‰t erilaisessa koossa, v‰rityksess‰, evien muodossa tms. Urokset ovat usein v‰rikk‰‰mpi‰, suurempia ja suuriev‰isempi‰. Selkeimm‰t sukupuolten v‰liset erot ovat Malawij‰rven kirjoahvenilla, hammaskarpeilla sek‰ el‰vi‰ poikasia synnytt‰vill‰. Sukupuolisesti samanmuotoislla kaloilla on sukupuolten v‰lill‰ hyvin pienet tai olemattomat erot. Usein erot n‰kyv‰t vain kutuaikana sukuelinten muodossa. Joidenkin isomorfisten kalojen urokset ovat hiukan suurempia ja naaraat puolestaan hiukan pyˆre‰vatsaisempia. On kaloja, joilla ei tiedet‰ olevan n‰kyvi‰ sukupuolten v‰lisi‰ eroja.


Emokalojen valinta

Kun urokset ja naaraat on saatu erilleen, valitaan lis‰ykseeen sopiva pari. T‰ss‰ on useita varteenotettavia tekijˆit‰.
  1. Valitse kaloja, joiden kuviointi on selke‰ ja v‰rit kirkkaat.
  2. K‰yt‰ kudetukseen vain sukukypsi‰, terveit‰ kaloja, koska sairaat kalat, jos ne lainkaan kutevat, voivat saada sairaita tai ep‰muodostuneita poikasia.
  3. Valitse vain varmasti yhteensopivia kaloja. Kaloja ei voida noin vain sijoittaa kutuakvaarioon ja odottaa niiden saavan poikasia. Erityisesti kirjoahvenet muodostavat yhteensopivia pareja vain, jos ne ovat saaneet kasvaa yhdess‰ kuukausien tai jopa vuosien ajan. Joidenkin kalalajien yksilˆt voivat kiusata toisensa jopa hengilt‰, jolleivat ne ole yhteensopivia.
  4. V‰lt‰ eri tavoin v‰ritettyjen kalojen risteytt‰mist‰, koska poikaset voivat silloin olla ep‰miellytt‰v‰n n‰kˆisi‰.
  5. Varmista, ett‰ kalat ovat samaa lajia, koska sekasikiˆt ovat yleens‰ steriilej‰. Joidenkin kirjoahventen ja hammaskarppien eri lajien naaraat voivat olla saman n‰kˆisi‰.

Lis‰‰ntymisen strategiaa

Kutevat kalat

Suurin osa akvaariokaloista kutee ja munat hedelmˆityv‰t ulkoisesti. Kutevat kalat voidaan jakaa viiteen ryhm‰‰n: veteen kutevat, sijoittelijat, hautaajat, suuhautojat sek‰ pes‰nrakentajat.
    Veteen kutevat: N‰m‰ lajit sirottelevat joko tarttuvat tai tarttumattomat m‰timunansa alustalle, kuten kasvien joukkoon, tai antavat niiden kellua pinnalla. Lajit eiv‰t huolehdi poikasistaan eiv‰tk‰ myˆsk‰‰n syˆ omaa kutuaan. Kalat ovat usein parvikaloja, jotka kutevat ryhmiss‰ tai pareittain. M‰timunat ovat usein pieni‰ ja niit‰ on paljon. Poikaset kuoriutuvat nopeasti. Kudun sijoittelijat: N‰m‰ lajit sijoittavat kutunsa pinnoille, kuten akvaarion lasille, puille, kiville tai kasveille. M‰timunien m‰‰r‰ on yleens‰ pienempi kuin veteen kutevilla ja koko on suurempi. Sijoittelijoita on kahdenlaisia: niit‰, jotka huolehtivat kudustaan, ja niit‰, jotka eiv‰t huolehdi. Edelliseen ryhm‰‰n kuuluvat kirjoahvenet ja jotkut monnit. J‰lkimm‰iset voidaan jakaa viel‰ kahteen ryhm‰‰n: pes‰nrakentajat ja avokutevat. Pes‰nrakentajat kutevat piilopaikkoihin, kuten luoliin, ja avokutevat j‰tt‰v‰t kutunsa esille. N‰m‰ kalat muodostavat pareja ja huolehtivat j‰lkikasvustaan esimerkiksi puolustamala ja puhdistalla kutuaan. Kuoriutuminen kest‰‰ muutaman p‰iv‰n ja vanhemmat vartioivat usein poikasiaan. Monet monnit, s‰rkikalat ja hammaskarpit kuuluvat m‰timunien sijoittelijoihin, jotka eiv‰t huolehdi poikasistaan. N‰m‰ lajit sijoittavat kutunsa jollekin kiinte‰lle pinnalle, johon se hyl‰t‰‰n. Ne eiv‰t tavallisesti syˆ omaa kutuaan.

    Kudun hautaajat: T‰llaiset lajit asustavat tavallisesti vesiss‰, jotka kuivuvat jonain vuodenaikana. Valtaosa munien hautaajista on yksivuotisia hammaskarppeja, jotka kutevat mutaan. Poikaset aikuistuvat nopeasti ja kutevat, ennenkuin kuolevat vesistˆn kuivuessa. Kutu j‰‰ lepotilaan, kunnes sateet her‰tt‰v‰t sen kuoriutumaan.

    Suuhautojat: N‰m‰ lajit kuljettavat kutuaan tai poikasiaan suussaan. Suuhautojat voidaan jakaa kahteen ryhm‰‰n, ovofiilit ja larvofiilit. Ovofiilit laskevat kutunsa kuoppaan, josta naaras imee sen suuhunsa. M‰timunia on v‰h‰n ja ne ovat suuria. Poikaset kuoriutuvat maaraan suussa ja j‰‰v‰t sinne joksikin aikaa. Hedelmˆityminen tapahtuu siten, ett‰ naaras tavoittelee suuhunsa koiraan per‰ev‰ss‰ olevia m‰timunan n‰kˆisi‰ spermahelmi‰. Monet kirjoahvenet ja jotkut labyrinttikalat ovat t‰llaisia suuhautojia. Larvofiilit taas kutevat alustalle ja vartioivat kutua kuoriutumiseen saakka. Sen j‰lkeen naaras ottaa poikaset suuhunsa. Kun ne ovat valmiita huolehtimaan itsest‰‰n, naaras p‰‰st‰‰ ne ulos. Jotkut mudansyˆj‰t ovat t‰llaisia suuhautojia.

    Pes‰nrakentajat: N‰m‰ kalat rakentavat kudulleen jonkinlaisen pes‰n. Tavallisesti se on tehty kasvij‰tteest‰ ja syljen peitt‰mist‰ kuplista (labyrintikalat, monnit), tai se on alustaan kaivettu kuoppa (kirjoahvenet). Pes‰nrakentajat huolehtivat poikasistaan.

El‰vi‰ poikasia synnytt‰v‰t

Jotkut kalat synnytt‰v‰t el‰vi‰ poikasia. T‰llaisia on kahta lajia: ovovivipaariset, joilla m‰timunat muodostuvat ja kuoriutuvat ennen kuin naaras synnytt‰‰, ja vivipaariset, joilla ei mudostu m‰timunia, vaan poikaset saavat ravintonsa napanuoran tyyppisen johtimen kautta tai naaraan eritteist‰. El‰vi‰ poikasia synnytt‰v‰t kalat ovat usein helposti lis‰‰ntyvi‰ lajeja.


Emokalojen hoito

Ennen emokalojen sijoittamista yhteen kutua varten on niiden oltava hyv‰ss‰ kunnossa. T‰m‰ merkitsee syˆtt‰mist‰ vaihtelevalla, terveellisell‰ ruoalla. Monille lajeille voidaan antaa hyvin tasapainoitettua hiutaleruokaa, kun taas joillekin on syˆtett‰v‰ el‰v‰‰ ruokaa, kuten vesikirppuja, hyˆnteistoukkia tai lent‰vi‰ hyˆnteisi‰. Hyvin syˆtetyt emokalat ovat innokaita kutemaan.


Kutuakvaario

Vaikka jotkut kalalajit kutevat usein akvaariossa, m‰timunat ja poikaset eiv‰t aina s‰ily hengiss‰ niit‰ syˆvien emokalojen tai muiden kalojen takia. Usein poikaset kuolevat sopimattoman, saastuneen veden takia. Monet kudustaan ja poikasistaan huolehtivat kalat vahingoittavat muita kaloja yritt‰ess‰‰n suojella j‰lkikasvuaan. N‰iden ongelmien takia k‰ytt‰v‰t monet kalankasvatuksen harrastajat erillist‰ kutuakvaariota. Sen tulisi olla sairaala-akvaarion tyyppinen, jossa l‰mmitin on suojattu siten, ett‰ se ei polta kaloja, suodattimen tulisi olla hidas (sienisuodatin), jotta poikaset tai m‰timunat eiv‰t joudu siihen, ja ilmastuksen olisi oltava hyv‰. Kututavasta riippuen voidaan kutuakvaario sisustaa monin eri tavoin.

Veteen kutevat: Koska veteen kutevat kalat usein syˆv‰t omia m‰timuniaan, on kutuakvaario sisustettava niin, ett‰ munat putoavat erilleen n‰lk‰isist‰ vanhemmistaan. 15...30 litran akvaario on riitt‰v‰n suuri useimmille veteen kuteville lajeille.
    Monien veteen kutevien kalojen, kuten barbien ja seeprakalojen m‰timunat ovat tarttumattomia. Niit‰ varten voidaan akvaarion pohjalle levitt‰‰ nylonverkko tai kaksi kerrosta lasikuulia. Kutu putoaa verkon l‰pi tai kuulien v‰leist‰ kalojen saavuttamattomiin. Kudun p‰‰tytty‰ voidaan joko m‰timunat tai kalat siirt‰‰ pois.

    Tarttuvia munia kutevien kalojen kuten tetrojen tapauksessa voidaan akvaarioon asentaa kutualusta. Sellaiseksi kelpaavat kapealehtiset kasvit. Kutu tapahtuu lehtien joukossa ja munat tarttuvat niihin. Kalat kannattaa poistaa kudun j‰lkeen.

    Myˆs sateenkaarikalojen kutu on tarttuvaa, mutta useimmat lajit kutevat jatkuvasti usean viikon ajan. Siksi pit‰isi uudet m‰timunat siirt‰‰ p‰ivitt‰in kasvatusakvaarioon. Suurien sateenkaarikalojen kasvatusakvaarion on oltava 75...120 litran kokoinen.
Kudun sijoittelijat: Eri kalalajit vaativat erilaisen sisustuksen.
    Poikasiaan hoitavien kalojen tapauksessa voidaan vanhemmat j‰tt‰‰ akvaarioon kudun j‰lkeen. Pinnoille kutevat kalat tarvitsevat lajista riippuen lasilevyill‰, leve‰lehtisill‰ kasveilla tai litteill‰ kivill‰ varustetun akvaarion. Jotkut kalat, kuten kiekkokalat ja lehtikalat vaativat pystysuoria pintoja. Pes‰‰n kuteville voidaan antaa kyljell‰‰n makaava kukkaruukku, kookosp‰hkin‰n kuori tai kivist‰ rakennettu luola. Akvaariossa on oltava aitoja tai keinotekoisia kasveja, jotta kalat tuntisivat olonsa turvalliseksi.

    Kudun sijoittelijoille, jotka eiv‰t hoida poikasiaan, tulisi sisustaa akvaario kapea- ja leve‰lehtisill‰ kasveilla, jaavansammaleella tai keinotekoisilla kutumopeilla. Kudun j‰lkeen poistetaan joko emokalat tai kasveihin kiinnittyneet m‰timunat. Jos kokonaiset kasvit poistetaan, olisi niiden tilalle istutettava uusia kasveja tulevia kutuja varten. Hammaskarppien kutu kehittyy usein parhaiten matalassa altaassa.
Kudun hautaajat: Turvealusta on parhaita kutualustoja kudun hautaajille. Turve voidaan poistaa kudun j‰lkeen ja sijoittaa muovipussiin varastoitavaksi viikojen tai kuukausien ajaksi, lajista riippuen. Uusi turvealusta voidaan sjijoittaa altaaseen seuraavaa kutua varten. Kuoriutumisen nopeuttamiseksi voidaan varastoitu turve s‰ilytt‰‰ pehme‰ss‰ vedess‰.

Suuhautojat: Ovofiiliset suuhautojat voivat kutea p‰‰akvaariossa, koska m‰timunat ovat suojassa emokalan suussa. On kuitenkin j‰rkev‰‰ erottaa hauovat kalat muista, koska niiden k‰ytˆs voi olla aggressiivista. Mit‰‰n erityisi‰ vaatimuksia ei kutuakvaariolle aseteta.

Larvofiiliset suuhautojat kannattaa siirt‰‰ kutuakvaarioon, koska m‰timunat eiv‰t ole suun suojassa, vaan alttiina muille kaloille.

Pes‰nrakentajat: N‰ille kaloille on annettava pes‰n rakennusmateriaalia. Kuplapesien rakentajille on oltava saatavilla hienolehtisi‰ ja kelluvia kasveja, eik‰ veden virtaus saa olla liian suuri. Pohjalle pes‰ns‰ rakentaville on annettava hienoa soraa tai hiekkaa.

El‰vi‰ poikasia synnytt‰v‰t: Pienille kaloille voidaan antaa loukku, johon vastasyntyneet poikaset putoavat pois emon ulottuvilta. Parempi on kuitenkin erillinen, runsaasti kasveja sis‰lt‰v‰ allas. Synnytt‰v‰‰ emoa voidaan ruokkia siten, ett‰ se ei syˆ poikasiaan. Kun kaikki poikaset ovat syntyneet, siirret‰‰n emo pois.


Kudetus

Parhaita tapoja saada kalat kutemaan, erityisesti vaikeasti kudetettavien kalojen kohdalla, on luonnon olosuhteiden matkiminen. Kutemishalukkuuteen vaikuttavia tekijˆit‰ ovat ymp‰ristˆ, ruoka sek‰ vuodenaika (sadeaika).

Vesiolosuhteet:
    Oikeanlainen vesi on kudettamisen perusvaatimus. Veden on oltava samanlaista kuin kalalajin kotiseudulla. Noudattamalla kunkin kalalajin kuvauksen yhteydess‰ annettuja ohjeita saadaan aikaan ao. lajin parhaat vesiolosuhteet. Muita t‰rkeit‰ vaatimuksia ovat oikeanlainen akvaarion sisustus, jossa on piilopaikkoja, kutualue, sopiva valaistus, veden virtaus sek‰ oikea seura (kalaparvet).
Ruoka:
    Oikeanlainen ruokinta on t‰rke‰‰ kudun kannalta. Ilman kunnollista ruokaa ei luonnon olosuhteita voida luoda. El‰v‰ ruoka, kuten hyttysentoukat ja banaanik‰rp‰set ovat usein t‰rkeit‰.
Sadekauden matkiminen:
    Luonnossa monet kalat kutevat sadekauden aikana. Sateet vaikuttavat veden kemialliseen koostumukseen, veden pinnankorkeuteen ja l‰mpˆtilaan.

    Sadekauden simuloimiseksi alennetaan akvaarion veden pinta puoleen normaalista. Joka p‰iv‰ lis‰t‰‰n vett‰ 5 % kokonaistilavuudesta. Lis‰tt‰v‰n veden tulee olla pehme‰‰ ja hiukan viile‰mp‰‰ kuin akvaarion vesi. Sateen simuloimiseksi voidaan k‰ytt‰‰ tippu- tai suihkuj‰rjestelm‰‰ usean tunnin ajan p‰iv‰ss‰ ja ukkosmyrsky‰ voidaan simuloida pime‰ss‰ huoneessa v‰lkkyv‰ll‰ valolla. Ukkosen ‰‰ni saadaan aikaan luonnon‰‰nen nauhoituksella, basso‰‰nisell‰ musiikilla tai kolistelemalla peltisi‰ uunivuokia.

    Simulointi toistetaan, kunnes kalat osoittavat kutemisen merkkej‰. "Myrskyn" simuloinnin lis‰ksi syˆtet‰‰n kaloille runsaasti hyttysentoukkia, suolakatkarapuja tai lent‰vi‰ hyˆnteisi‰.

    Simuloinnilla voidaan saada jotkut vaikeasti kudetettavat kalat kutemaan, mutta ei kaikkia. Monet lajit reagoivat vain yhteen veden laadun muutokseen, kuten sarjaan vedenvaihtoja pehme‰ll‰ vedell‰, tai veden l‰mpˆtilan laskuun.
Sijaisk‰rsij‰:
    ìSijaisk‰rsij‰‰î voidaan k‰ytt‰‰ parantamaan kalaparin keskin‰ist‰ suhdetta. T‰ll‰ tarkoitetaan toista saman lajin tai samantyyppist‰ kalaa, joka sijoitetaan akvaarioon yhdess‰ emokalaparin kanssa. Kolmas kala toimii parin aggression kohteena. Pari toimii yhdess‰ ajaakseen pois kolmannen kalan, eik‰ siten tappele kesken‰‰n. "Sijaisk‰rsij‰‰" voidaan k‰ytt‰‰ vain suuressa akvaariossa, jossa on paljon piilopaikkoja ykin‰isen kalan k‰yttˆˆn.

Kasvatusakvaario

Kasvatusakvaariota ei v‰ltt‰m‰tt‰ tarvita kaloille, jotka huolehtivat poikasistaan, mutta sit‰ suositellaan. Poikasistaan huolehtimattomille lajeille voidaan k‰ytt‰‰ kutuakvaariota, kunhan emokalat poistetaan.

Kasvatusakvaariossa tulisi olla suojattu l‰mmitin, sienisuodatin tai sienell‰ suojattu suodattimen tuloaukko sek‰ aitoja tai keinotekoisia kasveja. Lis‰ksi tulisi kolmen sivun olla pimennetty mustalla paperilla, koska valo voi aiheuttaa poikasia vahingoittavaa lev‰kasvua.

Kasvatusakvaarion veden tulisi olla samanlaista kuin kutuakvaariossa.


Poikasten kasvatus

Poikasten kehitysaika vaihtelee minuuteista (el‰vi‰ poikasia synnytt‰vien tapauksessa) viikkoihin. M‰timunien kuoriuduttua eiv‰t poikaset n‰yt‰ lainkaan samanlaisilta kuin emokalat. Niill‰ on suuri keltuaispussi ja ne pystyv‰t tuskin likkumaan, puhumattakaan uimisesta. Poikaset saavat ravintonsa keltuaispussista, kunnes se loppuu. Sen j‰lkeen alkavat poikaset etsi‰ ruokaa. Niille voidaan aluksia antaa likoel‰imi‰, "vihre‰‰ vett‰" tai munankeltuaista. Myˆhemmin ne syˆv‰t suurempikokoista ruokaa, kuten valkomatoja, vesikirppuja, suolakatkarapuja sek‰ jauhettua hiutaleruokaa. T‰llaiset ruoat sopivat ensimm‰iseksi ruoaksi suuremmille poikasille, kuten kirjoahvenille. Poikasten kasvaessa niille voidaan antaa suurempikokoista ruokaa, kuten suolakatkarapuja, suurempia vesikirppuja, hiutaleita, hyˆnteistoukkia sek‰ hienonnettuja tubifex-matoja.

25...50 % kasvatusakvaarion vedest‰ pit‰isi vaihtaa p‰ivitt‰in. Varmista, ett‰ lis‰tty vesi on samanlaista kuin poistettu vesi, koska poikaset ovat herkki‰ nopeille veden laadun vaihteluille. Poikasia ruokitaan useita kertoja p‰iv‰ss‰. Monet lajit vaativat jaksoittaista lajittelua koon mukaan, jotta isommiksi kasvaneet poikaset eiv‰t p‰‰se syˆm‰‰n pienempi‰ sisaruksiaan.

Hyviss‰ olosuhteissa, kun vett‰ vaihdetaan usein ja kaloja ruokitaan riitt‰v‰sti, kasvavat poikaset nopeasti. Sairaat ja ep‰muodostuneet poikaset on poistettava.

Translated by Rahola Ltd.







©2008 mongabay.com