Trooppiset kalat: Akvaarion rakentaminen 

Trooppiset kalat

 Makeanveden akvaario
 Alkulause
 Johdanto
 Anatomia
 Akvaario
 Sisustus
 Käyttöönotto
 Kasvien hoito
 Kalatautien hoito
 Taudit
 Kasvattaminen kalastaa
 EnglanniksiAKVAARIO

Akvaariotyypin valinta

Akvaarion tyyppi ja koko valitaan käytettävissä olevan tilan, kustannusten sekä haluttujen kalalajien mukaan. Kannattaa muistaa, että suurempi tankki on paljon helpompi hoitaa kuin pieni. Suurempi tankki aiheuttaa vähemmän ongelmia, koska jätteet hajoavat nopeammin suurempaan vesimäärään, suurempi pinta-ala parantaa kaasujen vaihduntaa, vettä on vaihdettava harvemmin ja ympäristö pysyy vakaampana. Esimerkiksi pienin eläinsuojeluviranomaisten suosittelema eli 40 litran tankki lämpenee huoneenlämmössä tai jäähtyy kylmänä yönä paljon nopeammin kuin 200 litran tankki. Isomman tankin veden pH-arvo pysyy myös paljon vakaampana kuin pienen. Siksi tulisi aloittelevan akvaarioharrastajan valita käytettävissä olevan tilan ja hinnan perusteella mahdollisimman iso tankki.

Akvaarion sijainti:

Ensimmäinen toimenpide on valita alusta, joka kestää akvaarion painon. Vesi on raskasta, litra vettä painaa kilon. Esimerkiksi 75 litran tankissa pelkästään vesi painaa noin 75 kiloa, minkä lisäksi tulee akvaarion rungon ja pohjasoran huomattava paino. Kun sopiva sijaintipaikka on löytynyt, tarkistetaan, että paikka on muuten sopiva. Akvaariota ei saa sijoittaa suoraan auringonvaloon, joka kiihdyttää levien kasvua ja vaikuttaa veden lämpötilaan. Vältä sijoittamasta akvaario ikkunan tai oven läheisyyeen, jossa veto voisi jäähdyttää tankkia. Samoin on vältettävä lämpöpattereita, takkaa tai muuta lämmönlähdettä. Akvaario on syytä sijoittaa lähelle sähköliitäntää paikkaan, jossa veden vaihto voidaan turvallisesti suorittaa.

Hinta: Valitettavasti on hinta usein rajoittava tekijä akvaarion tyypin ja koon valinnassa. Tavanomainen, kehyksin varustettu lasiakvaario on halvempi kuin pleksilasitankki. Halvimmat akvaariot ovat massatuotettuja, vakiokokoisia tankkeja.

Kalojen tarpeet: Ennen akvaarion hankintaa kannattaa miettiä, millaisia kaloja ja kuinka monta halutaan hankkia. Erilaiset kalat vaativat eri kokoisen akvaarion. Esimerkiksi Arowana-kalat tai riikinkukkokirjoahvenet ("Oskarit") eivät pysy hengissä pienessä, vain 40 litran akvaariossa. Vaikka lopullinen päätös kalalajeista ei ole välttämätön ennen akvaarion hankintaa, kannattaa suunnitella asiaa etukäteen.


Akvaariotyyppi

Yleisin akvaario on tavanomainen lasiakvaario. Yhdysvalloissa on muotiin tullut myös pleksilasinen akvaario. Molemmat sopivat hyvin harrastajille.

Lasitankin etuja ovat hyvä saaatavuus ja suhteellisen edullinen hinta. Tunnetun valmistajan lasitankki on tavallisesti luotettava eikä vuoda. Jotkut halvalla tuotetut akvaariot voivat särkyä helposti ja alkaa vuotaa. Huolehdi siitä, että ostamallasi akvaariolla on tarpeeksi pitkä vuototakuu. Muista, että kaikki akvaariot ovat painavia.

Yhdysvalloissa yleistyy pleksilasi akvaariomateriaalina. Pleksilasitankki on kevyempi, tyylikäs ja niitä on saatava eri muotoisina. Pleksilasitankki ei vuoda niin helposti kuin lasinen. Haittana on korkeampi hinta ja arkuus naarmuuntumiselle. Jotkut valittavat, että suuri pleksilasitankki voi pullistua eli seinämä ei kestä veden painetta taipumatta.

Muitakin akvaarioita on saatavana, mutta yllämainitut kaksi ovat yleisimpiä.

Kaikissa tankeissa on oltava kansi. Kansi vähentää veden haihtumista ja estää kaloja hyppäämästä ulos.


Akvaarion muoto

Yleisin akvaario on suorakulmaisen särmiön muotoinen. Tämä muoto sopii parhaiten kaloille, koska veden pinta-ala siinä on suhteellisen suuri, joten kaasujen vaihto on hyvä. Akvaario ei kuitenkaan saisi olla leveyttään korkeampi, koska sellaisessa on veden pinta suhteellisen pieni ja tankissa tarvitaan tehokas ilmastus. Yleisesti sanoen, korkea tankki ei salli yhtä suurta kalakuormaa kuin matalampi, kun tilavuus on sama.

Muun muotoiset akvaariot, kuten kuusikulmaiset, eivät myöskään salli yhtä suurta kalamäärää kuin suorakulmio, koska veden pinta niissä on suhteellisesti pienempi. Niissä on myös kalojen uintitila suhteellisesti pienempi.

Akvaario | Plants and Furnishings | Set Up and MaintenanceTranslated by Rahola Ltd.©2008 mongabay.com