Makeavesiakvaarion sisustus 

Trooppiset kalat

 Makeanveden akvaario
 Alkulause
 Johdanto
 Anatomia
 Akvaario
 Sisustus
 Käyttöönotto
 Kasvien hoito
 Kalatautien hoito
 Taudit
 Kasvattaminen kalastaa
 Englanniksi







AKVAARIO

Akvaarion käyttöönotto

Parasta olisi päättää ennen varsinaisen tankin valintaa, mitä kalalajeja tullaan hankkimaan. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, koska kalojen hankinnasta voidaan aina päättää myöhemmin.
  1. Sijoita akvaario sopivaan paikkaan (katso "akvaarion sijainti").

  2. Huuhtele tankin sisäpinnat ja tarkista, ettei vuotoja esiinny.

  3. Jos käytät taustapaperia tai -kalvoa, kiinnitä se paikalleen akvaarion takaseinän ulkopintaan.

  4. Jos käytät kaapelilämmitystä, asenna se valmistajan ohjeiden mukaan.

  5. Jos käytät pohjasuodatinta, asenna pohjalevyt paikalleen.

  6. Aseta paikalleen kivet ja mahdolliset puukoristeet. Kiinnitä puut langalla ja aseta painavat kivet polystyreenivaahtolevylle (styrox), jotta ne eivät rasittaisi lasipohjaa.

  7. Lisää pohjalle mahdolliset kasviravinteet, seuraten valmistajan annosteluohjeita.

  8. Huuhtele pohjasora eri astiassa tai siivilän avulla.

  9. Levitä sora tankin pohjalle (ks. "Sora" sivulla 4-2). Mikäli mahdollista, käytä soraa jo käytössä olleesta akvaariosta, koska siinä on valmiina typpibakteerikanta. Sora auttaa vakauttamaan mahdolliset kivirakennelmat. Asenna tässä vaiheessa myös pohjamuotoilun ("terassien") tarvitsemat tukikivet yms.

  10. Asenna suodatin (ks. "Suodatus" sivulla 4-3). Jos mahdollista, käytä jo käytössä ollutta suodatusmateriaalia, jotta akvaarion "kypsyminen" tapahtuisi nopeammin.

  11. Asenna lämmitin, mutta älä kytke siihen vielä virtaa (ks. "Lämmitin" sivulla 4-3).

  12. Asenna lämpömittari (ks. "Lämpömittari" sivulla 4-3).

  13. Aloita veden lisääminen. Käytä haaleaa vettä (20...22°C). Juoksuta vesi letkun avulla ja ohjaa suihku kivelle tai irralliseen astiaan, jotta se ei sekoittaisi soraa. Lisää mahdollinen vedenkäsittelyaine.

  14. Kasvit voidaan istuttaa, kun tankki on puolillaan vettä. Käytä kestäviä, nopeasti kasvavia kasveja, jollaisia ovat Vallisneria, vesitähdikki (Hygrophila), jaavansammal sekä miekkakasvit. Istuta suuret kasvit taakse ja matalat eteen. Herkemmät kasvit, kuten melalehdet (Cryptocoryne) kannattaa istuttaa vasta akvaarion elämän tasaannuttua muutaman kuukauden ajan.

  15. Asenna valaistus (ks. "Valaistus" sivulla 4-2).

  16. Kun tankki on täynnä ja lämpötila tasaantunut, voidaan lämmitys kytkeä toimintaan.

  17. Tarkista veden lämpötila, kun lämmittimen merkkivalo sammuu. Jollei lämpötila ole haluttu, säädä lämmittimen termostaatti kohdalleen.

  18. Tarkista, että veden pH-arvo ja kovuus sopivat kaloille, joita aiot hankkia. Akvaarioliikkeistä saa pH-arvoa muuttavia kemikaaleja.

  19. Veden lämpötilan tasaannuttua voit alkaa kalojen hankinnan. Osta aluksi pieni määrä kestäviä kaloja, kuten tetroja, barbeja ja seeprakaloja. Anna kalojen kuljetuspussin kellua akvaariossa noin neljännestunnin ajan, jotta pussin lämpötila tasaantuisi samaksi kuin akvaarioveden. Avaa pussin suuta käärien sitä rullalle siten, että akvaariosta ei pääse vettä pussiin. Voit vaikka kiinnittää pussin pyykkipojalla akvaarion reunaan. Kaada pussiin kupillinen akvaariovettä. Muutaman minuutin kuluttua voit kaataa pussiin lisää vettä, ja taas hetken kuluttua uudelleen. Näin saavat kalat tottua uuteen veteensä asteettain. Arempien kalojen tapauksessa on tämä totuttaminen tehtävä hitaammin. Jos mahdollista, älä anna pussin veden sekaantua akvaarioon, vaan ota kalat haavilla pussista ja päästä ne akvaarioon. Kaupan vesi voi olla vahvasti lääkittyä tai muuten sopimatonta.

  20. Aseta akvaarion kansi paikalleen.
Kun akvaario on otettu käyttöön, alkaa "kypsytys" (ks. Water Chemistry).

Kaloja syötetään varovasti joka päivä. Muista tarkkailla veden kuntoa pari-kolme kertaa viikossa kypsytyksen alkuvaiheessa. Nopein tapa kypsyttää vesi on käyttää soraa tai biologista suodatinmateriaalia käytössä olevasta akvaariosta. Toinen tapa nopeuttaa kypsymistä on akvaarioliikkeistä saatavien typpibakteeriviljemien käyttö, sillä ilman bakteerilisäystä kestää kypsyminen kolmesta kuuteen viikkoon. Parin-kolmen päivän jälkeen alkaa veden ammoniakkipitoisuus nousta kalojen ulosteen ja kasvijätteiden takia. Nitrosomonas-bakteerien ansiosta alkaa ammoniakki muuntua nitriitiksi ja pitoisuus laskee. Nitriittitaso puolestaan nousee, kunnes syntyy sopiva typpibakteerien populaatio ja nitriitit muuttuvat nitraateiksi. Nitraattitaso nousee, kunnes vesi vaihdetaan.

Vaihda puolet vedestä viikon kuluttua ja sen jälkeen neljäs- tai kolmasosa vedestä kolmen päivän välein seuraavien kahden tai kolmen viikon ajan.

Arempien kalojen hankinta voidaan aloittaa, kun vesi on kypsynyt, eli kun ammoniakki- ja nitriittipitoisuudet ovat niin alhaiset, että niiden mittaus on vaikeaa. Lisää aina kalat vain muutama kerrallaan, ei koskaan kymmentä kalaa yhdellä kertaa alle 50 litran akvaarioon. Pari kalaa viikossa on sopiva lisäysnopeus.

Päästä uudet kalat akvaarioon öisin tai juuri entisten kalojen saatua ruokaa. Näin on kaloilla jotain tekemistä, eivätkä ne hyökkäile uusien kalojen kimppuun. Lisää kalat samalla menetelmällä kuin yllä kohdassa 19 on kuvattu. Jos akvaariossa on agressiivisia lajeja, on parasta järjestää akvaarion sisustus uudelleen ja päästää uudet kalat siihen pimeän aikana. Aamun valjetessa joutuvat aikaisemmat kalat perustamaan itselleen uudet reviirit yhdessä uusien kalojen kanssa.




Akvaarion hoito

Puhdistus: Jokainen akvaario on puhdistettava säännöllisin väliajoin. Suuri kalamäärä, herkät kalalajit sekä liian runsas ruokinta edellyttävät tiheää vedenvaihtoa, tilanteesta riippuen viikon tai kahden välein. Jos kaloja on vain vähän, riittää veden vaihto kolmen tai kuuden viikon välein. Jos akvaario jää pitkäksi aikaa ilman hoitoa, sen asukkaat kärsivät.

Tässä muutamia ohjeita akvaarion puhdistamiseen:
  1. Sähköiskun välttämiseksi katkaise huollon ajaksi virta sähkölaitteista.

  2. Akvaarion seinille, kiville ja kasveille alkaa kasvaa levää, jollei akvaariossa ole levää syöviä kaloja. Levä voidaan raaputtaa lasipinnoilta tarkoitukseen tehdyllä höylällä, joita on saatavissa useita malleja. On myös magneettisia levänpoistimia, joita käytettäessä ei tarvitse kastella käsiään. Epäsiisti levänkasvu voidaan poistaa kiviltä vaikkapa hammasharjalla. Muista, että monet kalat viihtyvät levän joukossa, joten älä poista enempää kuin rumat levät. Jos kalojen joukossa on leviä syöviä lajeja, jätä niille levää paikkoihin, joissa se ei haittaa akvaarion ulkonäköä. Kuitenkin, jos käytetään hoitoaineita, voi olla parasta poistaa kaikki levä, jotta sitä syövät kalat eivät saisi hoitoaineesta myrkkyjä.

  3. Suola- ja kivennäisainekerrostumia muodostuu vähitellen akvaarion kanteen ja seinille. Ne voidaan poistaa raaputtamalla ja vaikeimpiin tahroihin voidaan käyttää etikkaa, mutta muista huuhdella kohteet hyvin pesun jälkeen, ettei tankkiin joudu etikkaa.

  4. Poista kuolleet ja kuolevat kasvien lehdet ja pidä liikakasvu kurissa leikkaamalla.

  5. Puhdista sora käyttämällä lappoa, jonka päässä on suppilomainen levennys. Käynnistä lappo upottamalla koko letku veteen ja sulkemalla letkun pää sormella. Kun nostat vettä täynnä olevan letkun pään akvaariosta ja viet sen astian tai viemärin yläpuolelle veden pintatason alapuolella ja vapautat letkun pään, alkaa vesi virrata. Anna lapon imeä likaa akvaarion pohjalta kuin pölynimurilla, varoen, että et ime mukana kaloja. Veden kunnosta riippuen kannattaa poistaa 15...40 % vedestä jokaisella siivouskerralla. Erityisen likaisesta vedestä voi vaihtaa jopa 70 %. Jollei vettä ole vaihdettu pitkään aikaan, ei kuitenkaan kannata vaihtaa kovin suurta osaa yhdellä kertaa. Sen sijaan vaihdetaan pienempi määrä muutaman kerran viikossa, jotta kalat eivät kärsisi veden kemiallisten ominaisuuksien nopeasta muutoksesta. Jollei ehditä odotella veden hidasta vaihtumista, on parasta yrittää sovittaa uuden veden pH-arvo ja kovuus entisten arvojen mukaisiksi.

  6. Suodatin on puhdistettava jokaisen siivouksen yhteydessä. Noudata puhdistuksessa suodattimen valmistajan ohjeita. Jos sudatin on kaksi- tai useampiosainen, puhdista vain yksi osa joka kerta, jotta typpibakteerien määrä ei vähene liikaa. Käytä biologisen suodattimen puhdistukseen kylmää vettä, ei koskaan kuumaa. Älä pese suodatinta millään pesuaineella, koska ne sisältävät myrkkyjä ja voivat tappaa typpibakteerit.

  7. Käytä korvausvetenä vettä, johon on valmiiksi lisätty vedenkäsittelyaine ja jonka lämpötila sekä kovuus- ym. arvot ovat samat kuin alkuperäisellä vedellä. Lisää uusi vesi rauhallisesti, mielellään siivilän läpi, jotta kalat eivät häiriintyisi turhaan.

  8. Tasaa sorapohjalle siivouksessa syntyneet epätasaisuudet.

  9. Anna suodattimen säiliön täyttyä vedellä ennen käynnistystä ja anna suodattimeen mahdollisesti jääneiden ilmakuplien poistua (noudata valmistajan ohjetta).

  10. Käynnistä suodattimen pumppu.

  11. Aseta akvaarion kansi paikalleen.

  12. Puhdista lasien ulkopuoli puhdistusaineella, mutta varo päästämästä ainetta akvaarioon.

Joidenkin suodattimien virtausnopeus (suodattimen teho) on ilmoitettu suodattimen ollessa tyhjä. Todellinen nopeus suodatinaineen läpi voi olla paljonkin ilmoitettua pienempi. Akvaariotyypin valinta | Akvaarion sisustus | Akvaarion käyttöönotto

Translated by Rahola Ltd.







©2008 mongabay.com